nedjelja, 21. lipnja 2009.

Ananas




Opis i podrijetlo
Ananas pripada porodici bromelija (Bromeliaceae). Zeljasta je trajnica koja naraste do metar u visinu i osamdesetak centimetara u širinu. U sredini jake zeljaste biljke razvijaju se do tri kilograma teški plodovi s tipičnom ljuskastom površinom, nepravilna oblika i hrapave kore. Sočno meso ananasa žute je boje, slatkog i aromatičnog okusa.

Ananas potječe s Kariba, a ne kao što se misli iz Južne Amerike, a otkrio ga je Kolumbo 1493. U Europi je bio iznimno cijenjen, skup i rezerviran za kraljevske dvore, osobito jer se nije mogao uzgojiti, naime otkrilo se da je za uzgoj potrebna tropska klima. U Afriku, Aziju i južni Pacifik biljku su odnijeli portugalski i španjolski istraživači te se u tim krajevima ananas uzgaja i danas. Naziv potječe od indijske riječi "anana" što znači "odlično voće".
Energetska i nutritivna vrijednost

Energetski sadržaj 100 g svježeg ananasa iznosi 48 kcal / 202 kJ. Od toga je 12% ugljikohidrata, 0,1% masti i 0,5% proteina.

Dobar je izvor mangana (1,2 mg što čini 17% RDA) i bakra (0,1 mg što čini 10% RDA). Od vitamina je odličan izvor vitamina C (36,2mg što čini 60% RDA).
U sastavu ananasa na 100 g nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg beta-karotena.

DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).
Ljekovitost

Iako siromašnog nutritivnog sastava ananas ima odlična ljekovita svojstva, poznata stoljećima u narodnoj medicini.

Od ljekovitih sastojaka ističe se bromelain, grupa enzima koji razgrađuju proteine što znači da pomažu procesu probave. No tu ne završava ljekovito djelovanje ovih enzima. Klinička ispitivanja potvrdila su da učinkovito ublažavaju upale i smanjuju otekline kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta i ubrzavaju oporavak nakon ozljeda i operacija. Kako bi se ovo svojstvo potpuno iskoristilo, preporučuje se konzumiranje ananasa između obroka, inače se enzimi iskoriste za proces probave hrane. Bromelain se nalazi u peteljkama i mesu voća, međutim inaktiviraju se toplinom, tako da sok ili konzervirani ananas nisu dobar izvor ovih enzima pa ga je najbolje konzumirati svježeg.

S obzirom da je iznimno bogat vitaminom C, ananas pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju aterosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom, astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećuju stanice debelog crijeva što može dovesti do raka. Prehrana bogata vitaminom C povoljno djeluje na pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

Istraživanja provedena na Institutu za medicinska istraživanja u Australiji (QIMR) otkrila su u peteljkama ananasa dvije molekule koje su pokazale antitumorno djelovanje. Molekula CCS sprječava oštećenje proteina, a druga CCZ potiče imunološki sustav na uništenje kancerogenih stanica. Djelotvorni su na široki raspon kancerogenih stanica, kao što su tumorne stanice dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma. "Ove molekule predstavljaju potpuno različiti pristup kliničkog liječenja u odnosu na ostale lijekove koji se danas primjenjuju", kaže dr. Mynott.

Stručni časopis Archives of Oftalmology objavio je studiju koja preporučuje konzumiranje najmanje 3 obroka voća dnevno kako bi se smanjio rizik od pojave makularne degeneracije koja se javlja u starosti.
Kupovanje i čuvanje

Za razliku od banana, ananas nakon berbe više ne dozrijeva. Zato je prilikom kupovine jako važno odabrati onaj pravi. Odabrani ananas mora biti svježeg izgleda sa zelenim listovima, kora mora biti neoštećena, bez mekanih i tamnijih dijelova. Kada se uzme u ruku, ananas težinom mora odgovarati veličini, od velikih preko srednjih do baby ananasa. Iako neki smatraju da se zrelost ananasa utvrđuje tako da se unutarnji listovi ananasa lako odvajaju, većina smatra da je pri tome važniji miris na donjoj strani ananasa. On mora biti nježan i sladak, a izbjegavajte voće s neugodnim ili kiselkasto-fermentiranim mirisom.

Ananas se može čuvati na sobnoj temperaturi do dva dana ili u hladnjaku, zamotan u plastičnu vrećicu, tri do pet dana. Možete ga očistiti i narezati, staviti u posudu s poklopcem uz obavezni dodatak malo soka od ananasa ili limuna. Ananas možete i zamrznuti, ali će on na taj način jako izgubiti na svojoj aromi.

Tijekom godine, ananas narezan na kolutove ili manje komadiće dostupan je u obliku kompota ili na kockice kao kandirano voće.
Priprema jela s ananasom

Ananas možete guliti i rezati na različite načine. Bez obzira kako ćete rezati dalje, prvo trebate ukloniti vrh s listovima i donji dio ananasa. Zatim ga uspravite i oštrim širokim nožem kružno režite koru, od gore prema dolje. Preostala "okašca" izrežite vrhom noža. Nakon toga možete ananas narezati po širini na kolutove ili na četvrtine, a zatim na ploške, pri čemu treba na kraju maknuti središnji drvenasti dio.

Iako prema nekim izvorima ljudi vole svježe narezanom ananasu dodati malo kirscha ili nekog drugog likera, a neki i malo mljevenog crnog papra (samo za odvažne) on je najbolji bez ikakvih dodataka. Za specijalne prilike možete ananas prepoloviti, nožem izvaditi mesnati dio i narezati ga na kockice ili oblikovati u kuglice. Zatim ga pomiješajte u voćnu salatu s ostalim egzotičnim voćem, poput papaje, kivija, banane i manga te poslužite u izdubljenoj polovici ananasa. Ovo egzotično voće izvrsno se slaže s rumom, cimetom i đumbirom pa ih možete dodati i šećernom sirupu u koji uronite narezan ananas. Na tragu navedenog šećernog sirupa možete usitnjeni ananas zamrznuti u granitu. Smeđi šećer s maslacem i kardamomom možete kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zgusne i poslužiti ga s pečenim ananasom na grillu s dodatkom kuglice sladoleda od vanilije. Narezani ananas možete kratko popeći i u javorovu sirupu te poslužiti samostalno, s dodatkom jogurta ili kao nadjev palačinkama.

Za razliku od nas, u svjetskim kuhinjama se ananas upotrebljava i za pripremu glavnih jela poput glazirane šunke s kolutovima i sokom ananasa, ražnjiće s narezanom i mariniranom svinjetinom ili pirjanom piletinom u umaku od ananasa. Slatki voćni okus ananasa dat će novu dimenziju i salatama. Pomiješajte na kockice narezan ananas, repove račića s malo maslinova ulja i naribanog đumbira te poslužite na listu zelene salate. Ili slatko-ljutu salatu od krastavaca, rajčica, ananasa uz dodatak čili papričice, metvice i salatnog preljeva.

Pomiješajte na kockice narezan ananas s čili papričicama i dobit ćete izuzetan prilog pečenoj tuni ili lososu. Ukoliko zamijenite čili papričicu sa sitno narezanim komoračem i indijskim oraščićem, možete ovaj prilog poslužiti uz piletinu.

Za kraj, ovisno od prigode, možete nazdraviti s vitaminskim shakeom od ananasa, naranči, limuna i crvenog grejpa ili jednim od svjetskih poznatih cocktaila od ananasa, kokosa i ruma - pina coladom.


Ananas, svježi
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.
Hranljive tvari Mjerna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal / kJ 48 / 201
Ukupno bjelančevina g 0,54
Ukupno ugljikohidrata g 12,63
Ukupno masti g 0,12
Dijetalna vlakna g 1,40
Kolesterol mg 0,00
Izvor:
-http://www.coolinarika.com/namirnica/ananas

Nema komentara:

Objavi komentar