nedjelja, 21. lipnja 2009.

Kupina

Image Hosted by ImageShack.us
Kupina raste u obliku grma visokog oko 4 m. Cvjetovi su bijele ili roza boje sa 5 latica. Plod ljubičasto-crne boje, sastoji se od mnogo sitnih bobica koje sadrže sjeme.
Listovi i pupoljci koje beremo u proljeće, bez peteljki . Sušimo ih naglo i u sjeni. Plodove sabiremo krajem ljeta kad su posve zdravi i zreli.

Prehrambena vrijednost
• Kupina raste u obliku grma visokog oko 4 m. Cvjetovi su bijele ili roza boje sa 5 latica. Plod ljubičasto-crne boje, sastoji se od mnogo sitnih bobica koje sadrže sjeme
• Plod kupine sadrži eterično ulje, tanin i pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mliječnu, salicilnu kiselinu i vitamina C u većoj količini
• Vrlo je bogata vlaknatom tvari, a sadrži i željeza te kalcij.
• Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidacijsko djelovanje kupina, te na smanjenje stvaranje lošeg LDL kolesterola
• Važno je napomeniti kako je kupina «bomba» vitamina C, te kako u 100 grama sadrži 21 gram vitamina C
• Sok od kupina—djelotvorne su tvari iz soka betaini, koji potiču rad jettrenih stanica, te štite jetru i žučne puteve od raznih tegoba. Sok sadrži željezo
• Raste samoniklo uz ivice šuma, po živicama i šikarama, u sto različitih vrsta
• Plod kupine sadrži oko 7% šećera, 13% ugljikohidrata i oko 1% bjelančevina, biljnih vlakana 7,3 grama te jabučnu i vinsku kiselinu. Od vitamina sadrži karotine 100 ľg, , vitamine grupe B i vitamin C, a od minerala ima puno kalija 210 mg, kalcija 63 mg, magnezija 30 mg, fosfora, željeza i bakra.
• Energetska vrijednost u 100 grama iznosi 121 kJ (29 kcal)



• Za čaj se upotrebljavaju mladi listovi kupine koji se osuše. Oni sadrže tanine, flavone, organske kiseline, nešto vitamina C i minerale. U narodnoj medicini koristi se svjež plod kod želučanih problema, za jačanje organizma, poboljšavanje probave i izlučivanje vode iz organizma, kod prehlade i upale grla, za jačanje desni i protiv proljeva
•Pušači koji bi htjeli prestati pušiti mogu koristiti ovu terapiju: držati u ustima mladi i mekani pupoljak kupine i lagano ga grickati. Ukus , gorkasto-slatki istovremeno, stvara averziju prema duhanu i time smanjuje želju (barem dok se ima pupoljak u ustima).

Izvori:
-www.kupina.info
-
-
Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)

Nema komentara:

Objavi komentar