nedjelja, 21. lipnja 2009.

Jabuka


Prehrambena vrijednost
• kada govorimo o voću u prehrani, svaki prosječan čovjek najprije pomisli na važnost voća zbog vitamina. Međutim. Ono što treba istakniti , voće , pa tako i jabuka o kojoj govorimo, od neprocijenjene je vrijednosti zbog nekih svojih drugih uloga. Posebno je karakteristično za nju je da je izvor bogat vlaknastim tvarima, koje su mješavina celuloze, hemiceluloze, pektina, polisaharida i lignina. Naime, samo jedna jabuka sadrži 20% dnevnih potrebaq organizma za vlaknima. Čak % vlakana topljivo je u vodi, a ostatak netopljiv. Posebno je tu važna molekula pektina, koja bubreći veže na sebe kolesterol te ga izbacuje iz organizma.
• Ne sadrži masnoće, kolesterol, ni soli
• Trebala bi nam biti sastavni dio svake dijete za redukciju tjelesne težine, jer jedan plod srednje veličine sadrži samo 80 kcal. Osim toga jabuka sadrži pektin, vlakno koje bubri i daje nam osjećaj sitosti
• Daje se i kod proljeva zbog tanina koji sadrži, i to naribana, a osim toga sadri oko 90% vode i tako vraća dio izgubljene tekućine
• Od vitamina sadrži gotovo sve, ali u manjim količinama
• Od minerala sadrži kalij, nešto malo kalcija, magnezija, željeza, fosfora, kroma, mangana i fluora
• Za život nužnih kiselina sadrži devet
• Jedući dnevno jednu jabuku s korom možda nećemo odmah primjetiti rezultate, ali dugotrajno gledajući, flavonoidi iz kore ali ostalih djelova imaju antioksidativno djelovanje, štite stanice našeg tijela od djelovanje slobodnih radikala, pa tako i od kroničnih bolesti. Imena tih fitokemikalija su quercetin glykozin, floretin-glikozid, epikahetin
• Voćni šećer iz jabuke najkraćim putem dospijeva u krvotok, pa se preporučuje njezino jedenje neposredno poslije kakvog fizičkog napora u svrhu nadoknade energije
• Jabuka vrlo brzo prolazi kroz želudac i crijeva, pogotovo kada se jede sama neovisno o drugoj hrani, pa se na taj način može koristit kao čistač našeg probavnog trakta. Cjelokupan proces probave kod jabuke traje 85 minuta.
• Kiseline u jabuci, kao što su maleinska i tartaratna pomažu u probavi ostale hrane
• Zubno meso jačamo griženjem i žvakanjem jabuke




Jedna srednja velika jabuka(154g) sadrži:

kalorija 53 kcal
vode 85,3 g
ukupne masnoće 0,4 g
kolesterol 0 g
natrij 3 g
kalij 144 mg
ukupni ugljikohidrati 12,4 g
dijetalna vlakna 2,5 g
šećeri 9,9 g
proteini 0,34 g
vitamin A mgbcar 47 mcg
vitamin C 12 mg
kalcij 7,1 mg
željezo 0,48 mg
flour 6,6 mcg
fosfor 15 mg
magnezij 6,4 mg

Izvor:
-Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)

Nema komentara:

Objavi komentar