nedjelja, 21. lipnja 2009.

Kivi


Prehrambena vrijednost

• kivi je bogat vitaminom C, samo dva kivija sadržavaju 240% ukupnih dnevnih potreba za vitamina C. Izvaredan je izvor vlakana, tako nam sam dva ploda kivija daju 16% vlakana potrebnih dnevno
• bogat je vitaminom E(10% dnevnih potreba)
• dobar je izvor kalija(dnevnih potreba)
• kivi, papaja i marelica spadaju u voće bogato kalijem, siromašne natrijem; sadržavaju čak više kalija nego banane
• kivi je namirnica siromašnim masnoćama a bogata vitaminom E, što je rijetkost jer vitamin E topljiv u mastima i u najvećimk količinama dolazi u masnim namirnicama
• sadrži značajniju količinu magnezija, minerala važnog za rad kardiovaskularnog sustava
• izvor je antioksidansa, sadrži mnoštvo fitonutritijenata, kao što su karatoidi, lutein, flavonoide i klorofil
• kivi je dobar u terapiji depresije, regulaciji šećerne bolesti, za zdrav vid, u prevenciji makularne degeneracije, u regulaciji povišenog tlaka, za jačanje imuniteta, u održavanju tjelesne težine, za smanje kolesterola. Smanjuje stres, razvoj srčane bolesti i neke tipove karcinoma, koristi se kod alergijskih stanja, gripa, žgaravica, prehlada.
• Svakodnevno konzumiranja kivija jača učinkovitost leukocita u obnavljanju oštećene DNA
• Ako kupimo zeleni kivi možemo mu ubrzati zrenje stavljajem u plastičnu vrečicu s jabukom, bananom ili kruškom. To voće sadrži plin etilen, koji ubrzava zrenje kivija.


100 grama kivija sadrži:
kalorija 50 kcal
voda 83 g
ukupna mast 0,63 g
zasićena mast 75 mg
nezasićena mast 510 mg
kolesterol 0 mg
natrij 4,1 mg
kalij 295 mg
ukupni ugljikohidrati 10,77 g
dijetalna vlakna 4 g
šećeri 8,25 g
proteini 1 g
vitamin A barcal 370 mcg
vitamin C 71 mg mg
kalcij 38 mg
željezo 0,8 mg
fosfor 31 mg
magnezij 24 mg


Izvor:
-Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)

Nema komentara:

Objavi komentar