petak, 19. lipnja 2009.

Sonoma dijeta


Nosi ime regije u Kaliforniji – Sonoma, koja je poznata po hrani odličnog okusa, dozreloj na kalifornijskom suncu.

Dijeta se temelji na kalifornijskoj prehrani koja je inačica mediteranskoj koja se temelji na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama, maslinovom ulju, nemasnomu mesu, ribi i vinu


1. FAZA Traje prvih 10 dana dijete. Tijekom ovog razdoblja osoba se treba riješiti loše navike jedenja kalorične hrane. Dopušteno je jesti povrće, morske plodove, nemasno meso, maslinovo ulje, a ograničeno se smije jesti mliječne proizvode, neke žitarice, orašaste plodove, kavu, čaj.
Začine je dopušteno neograničeno koristiti.
Prva je faza najekstremniji jer se jede niskokalorična hrana. Budući da se 10 dana ne jede voće, preporučuje se uzeti dodatnu količina vitamina. U 1. fazi izgubi se između 1 i 2,5 kg.

2. FAZA
Ovo je najvažnija faza dijete koja traje do postizanja željene tjelesne mase. Gubitak tjelesne težine sporiji je nego kod prve faze, ali je kontinuiraniji, te time sigurniji da se izgubljeni kilogrami neće vratiti.
Tijekom tjedan dana može se smršavjeti do jednoga kilograma, čime se, ako se dijeta uredno provodi, postižu dugoročniji i postojaniji rezultati. Jede se kao i u 1. fazi , no uz dodatak voća. Također je dopušteno popiti malo vina, komadić crne čokolade, med te slatkiše bez šećera.

3. FAZA
Treća faza je faza održavanja, a počinje nakon postizanja željene tjelesne težine. Tijekom ove faze usvajaju se navike zdravog načina prehrane, jede se mnogo voća i povrća, a povremeno su dopušteni i "mali grijesi" u obliku snackova i deserata.
Posebna važnost pridaje se kombiniranju pojedine hrane s kvalitetnim vinima. Zbog povoljnog učinka vina na zdravlje kardiovaskularnog sustava, autorica smatra da vino treba svakodnevno konzumirati u umjerenim količinama.

Izvor:
-http://www.covermagazin.com/dijeta-sonoma-dijeta.htm



Nema komentara:

Objavi komentar