četvrtak, 18. lipnja 2009.

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta namijenjena je osobama koje trebaju izgubiti više kilograma, te onima s iznimno prekomjernom težinom.
Dijeta se provodi kroz tri faze + četvrta. U prvoj fazi ograničava se unos ugljikohidrata na 20 grama dnevno. Prva faza se provodi dva tjedna. U drugoj fazi se ugljikohidrati pomalo uvode, posebno kroz povrće, a u trećoj fazi utvrđuje se optimalna količina ugljikohidrata koju bi osoba mogla unositi.

Osobama koje su provodile ovu dijetu savjetuje se da i nakon postizanja željene težine nastave s ograničenim unosom ugljikohidrata, te bi treća faza dijete u blažoj varijanti trebala trajati ostatak života (četvrta faza).

Kada su ugljikohidrati eliminirani iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, čime se manje jede pa nastupa gubitak tjelesne mase. Budući da kroz dijetu nije razmotren unos vitamina i minerala autor dijete je preporučio prema želji uzimanje vitaminskih pilula.

U ovoj dijeti unos proteina nije ograničen.
Bez ograničenja se može jesti meso, riba jaja. Sir povrće, masline, ulja i masti jedu se u ograničenim količinama, a alkoholna pića, šećer, voće mlijeko, jogurt, žitarice, proizvodi od brašna i slatkiši su potpuno zabranjeni.

1. FAZA
Namijenjena je zaokretu metabolizma. Unos ugljikohidrata ograničava se na 20 grama dnevno. Za doručak pojedite omlet od dva jaja sa šunkom ili slaninom, za ručak odrezak s roštilja, a za večeru kuhanu ribu. Prva faza traje 14 dana.

2. FAZA
Podrazumijeva gubitak tjelesne mase potrošnjom masnih zaliha. Dnevni unos ugljikohidrata ograničen je na 15 do 40 grama.

3. FAZA
Ugljikohidrati se postupno uvode, ali ograničeni su na maksimalnih 60 grama, čije se ograničenje prenosi i na 4. FAZU održavanje postojeće smanjene težine.

Zbog smanjenog unosa ugljikohidrata (Dr. Atkins svima preporučuje da ograniče unos na maksimalnih 60 grama dnevno) ova dijeta izazvala je brojne kontroverze. Neka istraživanja pokazala su kako bi dugotrajnije provođenje moglo utjecati na psihičko zdravlje, te izazvati mrzovolju, umor i bezvoljnost.


Posebno su se takvi simptomi očitovali kod žena čije su promjene raspoloženja bile intenzivnije. Također, rizici su povećan sadržaj triglicerida u krvi, kao i povećan sadržaj zasićenih masnih kiselina. Osim toga, induktivna faza Atkinsove dijete može izazvati probleme kod osoba koje inače konzumiraju veće količine ugljikohidrata ili kod ljudi koji pate od hipoglikemije jer njihovo tijelo ne može tako brzo proizvesti glukozu da bi se zadovoljile potrebe mozga i mišića, što rezultira iznenadnim umorom ili nesvjesticom.

S druge strane drugo istraživanje pokazalo je kako je Atkinsova dijeta bila najučinkovitija za gubljenje kilograma u usporedbi sa tri druga dijetna režima prehrane.

Izvor: -http://www.covermagazin.com/dijeta-atkinsova-dijeta.htm

Nema komentara:

Objavi komentar