nedjelja, 21. lipnja 2009.

Lubenica

Rijetko koje voće toliko prija i taži žeđ ljeti kao nježno hrskava lubenica.

Iako se danas lubenice mogu u trgovinama naći tijekom cijele godine, ljeti je lubenica najslađa i najbolje kvalitete.

Lubenice mogu biti okruglog, sfernog ili duguljastog oblika, izvana su zelene boje, a mogu biti prošarane žutim linijama. Zajedno s dinjama, tikvama i tikvicama, svrstavaju se u porodicu Cucurbitaceae, dinje , znanstevni naziv im je Citrullis lanatus,a rastu u trsevima na zemlji.

Lubenice imaju izuzetno visok sadržaj vode, otprilike 92%, i zbog toga je njihova pulpa mrvičasta i nježno hrskava - idealna za ublažavanje žeđi.

Iako lubenice povezujemo sa izražajnom ružičasto-crvenom bojom, postoje vrste čija pulpa je narančaste, žute ili čak bijele boje. Isto tako, iako većina vrsta lubenica ima sjemenke crne, smeđe, bijele, žute ili zelene boje, postoji nekoliko vrsta koje uopće nemaju sjemenke.

Povijest

Lubenice su porijeklom iz Afrike, a prvi uzgoj započeo je u starom Egiptu, o čemu govore i zapisi hijeroglifima pronađenim na očuvanim građevinama. Ovo voće bilo je toliko cijenjeno da su ga čak pohranjivali u grobnice mnogih egipatskih kraljeva. Činjenicu da su lubenice imale toliku važnost u Egiptu, a kasnije i u ostalim zemljama Mediterana, nije teško razumjeti ako znamo da su tada nestašice vode bile poprilično česte. Tada bi lubenica predstavljala pravo blago.

Lubenice su u Kinu donesene oko 10.st, a potom, neposredno nakon otkrivanja Novog Svijeta i na zapadnu hemisferu.

Danas su najveći proizvođači lubenica Rusija, Kina, Turska, Iran i Sjedinjene Države, aRusiji je čak vrlo cijenjeno i popularno vino od lubenica.

Nutritivni profil

Lubenica je izvanredan izvor vitamina C. Također, dobar je izvor vitamina A, B1 i B6, te minerala kalija i magnezija. Jedna šalica lubenice osigurava 24 % dnevnih potreba za vitaminom C i 11.1% dnevnih potreba za vitaminom A.

Zdravstvene prednosti konzumacije lubenica

Lubenica nije tek ukusno osvježenje za vruće ljetne dane. Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, lubenica posjeduje aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma kolona i artritisa.

Snažni antioksidansi

Slatka i sočna lubenica riznica je najvažnijih prirodnih antioksidansa. Odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan poglavito u obliku beta karotena. Crvena boja lubenice potječe od biljnih pigmenata, od kojih najviše pažnje privlači likopen.

Plejada snažnih antioksidansa iz lubenice putuje po tijelu i neutralizira slobodne radikale. Poznato je da slobodni radikali mogu izazvati brojna oštećenja tjelesnih struktura, primjerice, pospješuju oksidaciju kolesterola što može uzrokovati aterosklerozu, uključeni su u procese koji potiču upalu što pogoduje nastanku brojnih bolesti poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa te malignih bolesti.

Antioksidativni nutrijenti iz lubenice – vitamin C, beta karoten i likopen – učinkoviti su u onesposobljavanju tih opasnih molekula i tako štite organizam od bolesti.

Brojnim znanstvenim studijama dokazana je učinkovitost vitamina C i beta karotena u prevenciji bolesti srca i brojnih kroničnih upalnih bolesti.

Likopen iz lubenice

Biljni pigment likopen uglavnom se asocira uz rajčicu, a poznato je da je topljiv u masti i zato ga tijelo bolje apsorbira kada se konzumira u obliku umaka od rajčice. Manje je poznato da je likopen prisutan i u lubenici i mangu. Za razliku od drugih fitokemikalija, koji su uglavnom proučavani u studijama na životinjama, likopen je višekratno ispitivan u studijama na ljudima, te mu je dokazana zaštitna uloga u rastućem broju karcinoma. U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostate, dojke, endometrija i pluća. Antioksidativna funkcija likopena podrazumijeva zaštitu stanice i staničnih struktura od štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala, a to djelovanje važno je i u prevenciji bolesti srca.

Potpora tjelesnoj proizvodnji energije

Lubenica je bogat izvor vitamina B skupine, koji su odgovorni za proizvodnju energije iz hrane u tijelu. Posebno je dobar izvor vitamina B6 i B1 te minerala magnezija i kalija. Za ovu namirnicu može se reći da posjeduje visoku nutritivnu gustoću jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama, a istodobno snabdijeva tijelo s pregršt važnih nutrijenata.

Kako odabrati i čuvati lubenice

Najbolji način za pravilan odabir lubenice pri kupnji podrazumijeva odabir plodova čija unutrašnjost ima žarku boju, bez bijelih pruga. Ipak, nemamo uvijek privilegiju pogledati lubenicu iznutra jer ih najčešće kupujemo cijele. Kada birate cijele lubenice, odaberite onu koja ima odgovarajuću težinu za određeni opseg, s relativno glatkom korom i bojom koja nije niti suviše žarka niti suviše zagasita. Nadalje, jedan dio lubenice trebao bi biti različite boje, najbolje žućkasto-krem. Ovaj dio je tzv. 'potrbušnica', mjesto koje je bilo u kontaktu sa zemljom tijekom zriobe. Ako lubenica nema žutu mrlju, vjerojatno je ubrana prije vremena, što nepovoljno utječe na okus, teksturu i sočnost.

Količina karotenoida u lubenici, posebice likopena i beta-karotena, povećava se ako je plod smješten na sobnoj temperaturi. Međutim, kada je razrežete, treba je spremiti u hladnjak kako bi se očuvala svježina, okus i sočnost.

Nekoliko ideja za serviranje:

-Zgnječite zajedno lubenicu, dinju i kivi. Umutite ovaj voćni pire u jogurt i servirajte kao osvježavajuću hladnu juhu

-U azijskim zemljama, prepržene sjemenke lubenice se konzumiraju kao grickalice ili se smrve, dodaju žitaricama i potom upotrebljavaju za pripremu kruha.

-Marinirana, salamurena ili kandirana kora lubenice karakteristična je za kuhinju Sjeverne Amerike

-Lubenica pomiješana sa tanko narezanim crvenim lukom uz dodatak soli i crnog papra čini osvježavajuću ljetnu salatu

-Lubenica je izvanredan i osvježavajući dodatak svakoj voćnoj salati

Izvor:
-http://www.gastro.hr/index.php/hr/nutricionizam/namirnice/lubenica


Nema komentara:

Objavi komentar