nedjelja, 21. lipnja 2009.

Sifilis

Sifilis je zarazna kronična spolno prenosiva bolest. Nekada je bio vrlo čest i bez mogućnosti liječenja, a danas je kod nas rijedak. Rezultat je to efikasnog liječenja i protuepidemijskih mjera koje se i danas redovito provode. U Hrvatskoj je u 2002. god. bilo 11 novih slučajeva sifilisa, a u 2003. god. njih 18. Bakterija treponema može zahvatiti sva tkiva i sve organe. Tri su faze bolesti: primarni, sekundarni i tercijarni sifilis. Ako se sifilis ne liječi, mogu nastati oštećenja na krvnim žilama i mozgu što može dovesti i do smrti. Sifilis je teže liječiti kod osoba koje imaju HIV, a od posebne je važnosti da se bolest počne liječiti što prije.

Prijenos: Sifilis uzrokuje bakterija Treponema pallidum koja ulazi u organizam kroz sitna oštećenja sluznice ili kože. Sifilisom se možete zaraziti ako imate nezaštićeni analni, vaginalni ili oralni seks i dođete u kontakt sa sifilisnom ranom. Otvorene vlažne sifilitične promjene primarne i sekundarne faze bolesti izuzetno su zarazne. Sifilis se prenosi i s zaražene majke na dijete tijekom trudnoće ili poroda. Moguće je da su osobe s HIV-om, u prvoj i drugoj fazi sifilisa, više infektivne (lakše prenesu infekciju sifilisa). Također, biti zaražen sifilisom može vas učiniti osjetljivijim na infekciju HIV-om.

Prevencija: Upotreba kondoma za sve oblike spolni odnosa je zaštita od prijenosa bakterije sifilisa. Ovakva zaštita nije dovoljna, jer promjene koje uzrokuje sifilis mogu se pojavljivati i na koži i sluznicama drugih djelova tijela. Spolno aktivnim osobama se preporučaju redoviti liječnički/specijalistički pregledi gdje se mogu testirati na sifilis i druge SPB.

Simptomi: Sifilis može uzrokovati mnoštvo simptoma ili, pak s druge strane, niti jedan. U ranim fazama bolesti simptome možete lako previdjeti. Sifilis može napredovati znatno brže kod osoba koje imaju HIV te može uzrokovati nešto drugačije simptome. Oko tri tjedna nakon zaražavanja na mjestu ulaska bakterija (treponeme) u tkivo razvija se primarni afekt čime započinje primarna faza sifilisa. Primarni afekt započinje kao kvržica koja za dan do dva prelazi u ranicu čije se dno počinje raspadati, a rubovi postaju sve tvrđi te se to naziva tvrdi čankir. Dno je glatko i sjajno, rubovi malo uzdignuti. Ta promjena je bezbolna, traje oko mjesec dana i spontano nestaje. Primarni afekt najčešće se nalazi na vanjskom spolovilu (penis, odn. male ili velike stidne usne), dok su druge lokalizacije rijeđe (grlić maternice, usnice, krajnici, jezik, prsti ruku). Uvijek je prisutno lokalno povećanje limfnih čvorova. Sekundarni sifilis može uzrokovati osip, povećanje svih limfnih čvorova, vrućicu, bol u mišićima, glavobolju, zujanje u ušima, a u rijeđim slučajevima i meningitis. Tamno smeđe ranice, veličine kovanice lipe, mogu se pojaviti na rukama i nogama. Osip i ranice su visoko infektivne! Ova faza sifilisa se obično razvije unutar 6 mjeseci od zaraze. Tercijalni sifilis se razvije u 10 godina od zaraze, a može uzrokovati oštećenja na skoro svim unutarnjim organima i mozgu čovjeka. Ukoliko se ne liječi, sifilis može uzrokovati smrt.

Dijagnoza: Dijagnoza se postavlja na temelju specijalističkog pregleda i krvnih testova na sifilis. Tijelu treba u prosijeku 3 mjeseca da razvije antitijela na bakteriju koja uzrokuje sifilis, pa test napravljen u tom periodu od prva 3 mjeseca od infekcije ne mora pokazati ispravan rezultat. Postoje neki dokazi da test na sifilis nije toliko pouzdan kod osoba koje imaju HIV. Ukoliko se sumnja da je bolešću zahvaćen mozak, lumbalnom punkcijom može se obaviti pretrage koje će dati podatke o stupnju bolesti.

Liječenje: Sifilis se obično liječi penicilinskim injekcijama. Osobe koje su alergične na penicilin uzimaju druge antibiotike. HIV+ osobe dobivaju veće doze lijeka i terapija traje duže. Da bi sifilis u potpunosti bio izliječen obavezno uzmite sve doze koje vam je liječnik prepisao! Da biste izbjegli zaražavanje drugih osoba ili vlastitu re-infekciju, važno je da se suzdržavate od spolni odnosa sve dok traje liječenje i dok vam liječnik nije potvrdio da je sifilis u vas izliječen. Krvne testove na sifilis ponovite u intervalima od 1,2,3,6,12 i 24 mjeseca kako biste se u potpunosti uvjerili da je sifilis izliječen

Izvor:
-http://www.huhiv.hr/hiv/spolne-bolesti/neke-spolne-bolesti-simptomi-lijecenje/sifilis/

Nema komentara:

Objavi komentar