ponedjeljak, 22. lipnja 2009.

Povijest proizvodnje sira

-jedan od najstarijih postupaka koji su ljudi uveli u konzerviranje lako pokvarljive hrane
-arheološki nalazi od 7000-6000.godine.p.n.e (Eufrat i Tigris)
-nalazi samaricnske civilizacije (3000.p.n.e), babilonski zapisi (2000.p.n.e)
-u Aziji su pronadene posude od pecene gline (odvajanje sirutke od gruša)(1800.p.n.e)
-Grci i Rimljani (1200.p.n.e) ;Homer opisuje proizvodnju sira od ovcijeg i kozijeg mlijeka
-Horodot (484-408 p.n.e) spominje sir od kobiljeg mlijeka.

-Aristotel (384-322 p.n.e.) navodi sireve od kobiljeg i magaricevog mlijeka
-Grobnica Ramzesa II (102.p.n.e.) prikaz scena o kozama i cuvanju mlijeka
-Columella (50.g.n.e.)-djelo "De Re Rustica", opis procesa proizvodnje sira
-Dioklecijan (200-300.g.n.e.) cjenik za sir "Lunar"-kasnije poznat kao Parmezan


GORGONZOLA (gorgonzola)-879.g.n.e.

ROQUEFORT (rokfor)-1070.g.n.e.
GRANA (grana)-1200g.n.e.
GRUYERE (grijer)-1288.g.n.e.
CHEDDAR (cedar)-1500g.n.e.
PARMESAN (parmezan)-1578.g.n.e.
EMMENTALER (ementalar)-1622.g.n.e.
GOUDA (gouda)-1697.g,n.e.
STILTON (stiltonski)-1785.g.n.e.
CAMEMBERT (kamamber)-1791.g.n.e.
LIMBURGER (limburger)-1800.g.n.e.

Nema komentara:

Objavi komentar