nedjelja, 21. lipnja 2009.

Tipovi kože

Koža se dijeli na: NORMALNU, MASNU i SUHU, s obzirom na rad i raspored žlijezda lojnica. No kada one nisu jednako raspoređene na sve dijelove lica, govorimo o MJEŠOVITOM tipu kože, s T-zonom, gdje su brada, nos i čelo masni, a ostatak lica ima normalnu, često čak i suhu kožu.

Normalan tip kože

Vrlo je dobro prokrvljen, malih pora (do 10 nm), s otvorima folikula do 0,15 mm. Lučenje žli­jezda lojnica i znojnica je uravnoteženo, a boja zdrava , tj. ružičasta, baršunasta izgleda. Ovaj tip kože ima kvalitetan, kon­tinuiran hidrolipidni ovoj, koji čuva vlagu i druge vrijedne sastojke.
Ovo idealno stanje kože pravi je dar i potrebno ga je zadržati što dulje, pa i kozmetički tretman ovog ripa kože treba tome pri­lagoditi.
Čišćenje treba provoditi emulgiranim losionima ili čak hidrofilnim uljima, pogotovo na slabo prokrvl­jenim područjima oko očiju.
Jedan od razloga za to je i činjenica što ovaj tip kože nerijetko u zrelijoj dobi postaje suhi tip pa je uput­no što je moguće dulje zadržati prvotno normalno stanje pravilnom njegom kože.
Razne kupke ili tuš-gelovi podobni su za pranje takve kože, dok u njezi i zaštiti najbolje rezul­tate daju VLAŽNE KREME.
Kako bi se pak spriječio prerani prijelaz ove kože u suhi tip, NOĆU je uputno koristiti nešto masnije i HRANJIVIJE preparate.

Suhi tip kože

Oskudijeva lučenjem žlijezda lojnica i znojnica pa se često naziva i SEBOSTATIČNI TIP KOŽE.
Naravno da je onda i hidrolipid­ni omotač takve kože vrlo tanak, čime je ujedno i umanjena njezina uloga barijere.
Često se govori o nasljednom činitelju, no to može uzrokovati i manjak vitamina A ili pak poremećaj u radu štitne i nad­bubrežne žlijezde.
Pore na ovakvoj koži gotovo nisu vidljive, a osjetljivost na nepovoljne klimatske uvjete (vjetar, kišu, sunce, promjene temper­ature) te posebno nepoželjne kemijske agense, znatno je povećana.
S obzirom na to da je sklona ljuštenju i crvenilu, te ranom nastanku bora i pucanju, sredstva za čišćenje ovog tipa kože moraju već u prvom kontaktu s njom nadok­naditi prirodni deficit masnoća te djelovati blago i neiritabilno.
Preporučuje se čišćenje uljima ili kremama za čišćenje, a pranje mlakom vodom bez sapuna.
Mogu se koristiti i masnoćama obogaćeni losioni za tuširanje, no bitno je tada kožu odmah nakon kupanja premazati emolijentnim pripravkom.
Budući da je mat i bez sjaja, tanka, napeta i gotovo providna, uputno je i u DNEVNOJ NJEZI kombinirati HRANJIVE, masnije preparate ili čista vegetabilna ulja s hidratant­nim kremama.
NOĆU svakako primjen­jujemo jače, MASNIJE preparate uz DODATAK BIOAKTIVNIH TVARI (vitamina, enzima, peluda, matične mliječi, liposomskih emulzija, tkivnih ulja i sl.), uz obvezne OVLAŽIVAČE KOŽE, poput propileng­likola, glicerina ili uree.
Hidrofilna ulja su izvrsna za kupanje takve kože, a osim emolijentnih i hran­jivih krema, povremeno se mogu nanositi i HIDROKOLOIDI kao maske, uz mali postotak glina (do 5%).

Masni ili seboreični tip kože

Takav tip kože odmah asocira na deblju kožu, proširenih, grubljih pora, sivkasto-žućkaste boje, uz nerijetko "masno" perutanje i stvaranje sujedica ili komedona.
Ovdje je riječ o očiglednoj hiperfunkciji žlijezda lojnica, sa znatno povećanim promjerima folikula. Seboreja se najčešće javlja na vlasištu, licu, stražnjem dijelu vrata ili pak između lopatica i u predjelu prsne kosti. Obično počinje u pubertetu, traje kroz srednju dob, no smanjuje se u zrelijoj dobi i starosti, posebno u žena, uz određeni hormonski disbalans.

Površina ovakve kože je masna i sjajna, uz dva moguća stanja pora:
1. OTVORENE - koje pojačano luče masnoće i znoj na površinu;
2. ZATVORENE - kada se ovo lučenje odvija potkožno, pa nastaju sujedice.

Tzv. Comedo apertus je sujedica s vidljivim otvorom i crnom točkom, za razliku od comedo occlusus ili zatvorene sujedice s bijelim sitnijim otvorom.
Kod takva tipa kože vrlo je važno uklanjati masnoće alkoholno-vodenim losionima, uz stalnu skrb o izvodnim kanalima žlijezda lojnica.
S obzirom na to da zbog pojačane erupcije loja često dolazi do začepljenja izvodnih kanala žlijezda lojnica, uputno je takvu kožu češće tretirati peelingom.
Bilo da je riječ o klasičnom skidanju sloja mrtvih stanica (koji je pomiješan s lojem na ovakvoj koži znatno deblji), ili o tzv. kemijskom peelingu s AHA-kiselinama, ovi postupci posredno "odčepljuju" lojne izvodne kanale i omogućuju bolji otok loja, bez nagomilavanja u bolnu i neestetsku sujedicu.
Adsorptivne maske s glinama također pomažu u odmašćivanju ovog tipa kože, vežući na sebe dio masnoća, dok adsortingirajuće maske ipak ponešto suze proširene pore, pa imamo poboljšan estetski učinak.
Masni preparati ovdje nisu dobrodošli zbog opasnosti od dodatnog začepljenja pora izvana, pa ih valja izbjegavati za razliku od hidratantnih krema i losiona.
Ovisno o tipu i stanju upalnog procesa ovakve kože, često se u terapijske svrhe koriste neki antibiotici (jasno, pod kontrolom dermatologa), te razne dezinficirajuće, bakteriostatske supstance, poput sumpora, girodala, alkohola ili pak keratolitici poput salicirne kiseline, a u novije vrijeme voćne kiseline u većoj ili manjoj koncentraciji, kao otopine ili ugrađene u finalni proizvod.

Nečista koža

Najčešće se javlja kod mlađe populacije zbog pojačanog lučenja loja i keratinizacije izvodnih kanala žlijezda lojnica, što uzrokuje začepljenje otvora uz stvaranje otvorenih ili zatvorenih sujedica, kao i bubuljica.
Ovakav tip kože prošaran je bijelim i crnim komedonima s pojačanim sjajem zbog viška masnoća.
Prisutna je opasnost od bakterijske infekcije, pa je moramo staviti pod kontrolu. BAKTERIOSTATICI poput izopropanola, nipagina, nipasola, te benzolove kiseline obvezno se ugrađuju u kozmetičke proizvode za tretman ovog tipa.

No, najvažniji korak je pravilno čišćenje:
- alkalno-vodenim pripravcima
- blagim keratoliticima (sredstva za ljuštenje površinskog sloja kože).

Žele li se ukloniti debele naslage keratiniziranog dijela kože, da bi se "odčepili" izvodni kanali i spriječila opstrukcija lučenja loja uz upalne procese, preporučuje se:
- tretman UV-zrakama
- limfna drenaža

Ako je riječ o zaista grubom, debelom i nečistom površinskom sloju, poduzimaju se i nešto drastičniji zahvati poput abrazije kože s AHA-kiselinama, natrijevim kloridom ili aluminijevim oksidom.
Razni tipovi alga, mekinja, pulveriziranih koštunica također se primjenjuju u tretmanu ovakve kože.
DERMATOLOZI provode postupak s retinolnom kiselinom u koncentraciji od 0,001%.
Zbog oksidacijskih procesa unutar kojih se u organizmu stvaraju lipoperoksidi, uvjetujući perutanje kože uz zatvaranje pora, dobar učinak pokazuje i primjena poznatog antioksidansa - vitamina E.
Masne kreme i losioni za njegu nečiste kože trebale bi uključivati adstringentne agense za stezanje proširenih pora (od blažih biljnih iscrpina hamamelisa, salvije, matičnjaka do soli aluminija).

Izvor:
-http://www.valoviljepote.com/strukovni-prilozi/tipovi_koze.htm


Nema komentara:

Objavi komentar