četvrtak, 18. lipnja 2009.

Perriconeova dijeta


Perricone ne garantira gubitak kilograma, iako je to nuspojava dijete, nego se njegova dijeta temelji na namirnicama koje garantiraju mladolik izgled. Jedna od temeljnih namirnica je divlji losos, a Perricone ga preporučuje gotovo u svakom obroku.




HRANA ZA MLADOST

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za dobro raspoloženje, lijepu kožu i regulaciju težine. Zbog toga je treba jesti nekoliko puta na dan. Najbolji je losos, no preporučljiva je i tuna, pastrva, kao i školjke.

Luk, češnjak, poriluk, ljutike i vlasac pomažu jetri da se oslobodi toksina i kancerogena.
Ječam se može koristiti u pripremanju doručka, u juhama i loncima, kao i zamjena za rižu. Ječam je bogat proteinima i aminokiselinama, stabilizira razine šećera u krvi i regulira povišeni tlak.

Grah i leća pomažu pri snižavanju kolesterola, a bogati su antioksidansima, folnom kiselinom i kalijem. Eksperimentirajte s različitim vrstama graha.

Orašasti plodovi i sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline koje povoljno djeluju na srce. Svakog dana možete pojesti šaku oraha ili sjemenki, najbolje sirovih i neposoljenih.
Izdanci, odnosno klice pšenice, soje i drugih biljaka slažu se uz svaki obrok. Oni su odličan izvor bjelančevina i vitamina C. Jačaju imunološki sustav.

Jogurt i kefir sadrže zdrave bakterije koje jačaju imunitet i kalcij koji sagorijeva masti.

PREPORUČLJIVA HRANA
Brokula, šparoge, gljive, paprika, rajčice, trešnje, jabuke, kruške, avokado, masline, ljute papričice, origano, đumbir, kajenski papar, bosiljak, izvorska voda

ZABRANJENA HRANA

Alkohol, kruh, peciva od lisnatog tijesta, brašno, kava, industrijske žitne pahuljice, granola, patka, govedina, voćni sok, grožđe, mango, naranče, papaja, grožđice, lubenica, mrkve, kukuruz, grašak, krumpir, bundeva, tjestenina, pizza, ukiseljeno povrće, riža, gazirana pića, šećer, tvrdi sirevi

Primjer dijete na tri dana

1. DAN

DORUČAK: Komad lososa (ne dimljenog) u maslinoom ulju (višak ocijedite) začinjen limunovim sokom, tanka kriška kruha od zobenog ili ražena brašna, šest dekagrama nemasnog sira i avokado. Šalica čaja bez šećera.
RUČAK: Šuši ili sašimi; zdjela voća i povrća crvene, zelene, narančaste i ljubičaste boje; miješana salata od tvrdo kuhana jajeta, 10 dekagrama krte piletine, dvije sardine, rajčice, pet maslina, pet dekagrama kuhanih mahuna začinjena bosiljkom, majčinom dušicom, origanom, maslinovim uljem i octom; zdjelica kuhane zobi ili neoljuštene riže.
MEĐUOBROK: Komadić pečene puretine ili piletine s avokadom začinjenim s malo maslinovog ulja; dvije kockice tamne čokolade; sezonsko voće.
VEČERA: U pećnici pečen losos začinjen majčinom dušicom i koricom limuna, šparoge kuhane na pari, salata od mladog špinata i maslina začinjena maslinovim uljem, s komadićem kruške i prženim orasima.

2. DAN

DORUČAK: Kao dan prije.
RUČAK: Odrezak lososa pečen u roštilj tavi, mahune kuhane na pari ili salata od sezonskog povrća, zdjelica integralne riže začinjene žličicom maslinova ulja.
MEĐUOBROK: Dvije kockice čokolade (80 posto kakaa), jabuka.
VEČERA: Komadići lososa marinirani u limunovu soku, začinjeni ružmarinom i pečeni u teflonskoj tavi, povrće s roštilja, voćna salata bez šećera i šalica zelenog čaja.

3. DAN

DORUČAK: Kao prethodnih dana.
RUČAK: Odrezak tune s rajčicom i lukom pečen u pećnici, 20 dekagrama rajčice, miješana salata kao prvog dana, zdjelica integralne riže.
MEĐUOBROK: Dvije kockice čokolade za kuhanje ili avokado začinjen uljem, voće crvene boje kao što su maline i jagode ili jabuka.
VEČERA: Usitnjeno sezonsko povrće (rajčica, krastavac ili paprika) sa žlicom sjemenki sezama i limunovim sokom, odrezak lososa začinjen koprom i pečen u pećnici, brokula kuhana na pari i začinjena žličicom ulja ili pirjan komorač s lukom, kriška torte od jabuka s grožđicama i vanilijom (izmiješati dvije oguljene i naribane jabuke, 4 žličice grožđica, pola žličice vanilin šećera, 18,5 dag rižina brašna, 2,5 dl jogurta, 4 jaja, 60 ml djevičanskog maslinovog ulja, vrećica kvasca, pola žličice meda, 20 ml nemasnog mlijeka, prstohvat soli, pa uliti u kalup i peći u pećnici).

Izvor:
-http://www.covermagazin.com/dijeta-perriconeova-dijeta.htm

Nema komentara:

Objavi komentar