nedjelja, 21. lipnja 2009.
Grejp (citrus decumana)
Prehrambena vrijednost
• grejp može imati negativan učinak na iskoristivost nekih ljekova ako se uzima zajedno s njima, pa ih tijekom uzimanja lijekova treba jesti kontlorirano, u manjim količinama
• pročišćava probavni trakt, regulira krvni tlak, potiče probavu. Posebno se preporučuje osobama koje pate od slabokrvnosti, reume, visokog tlaka i slabih kapilara. Tvar koja mu daje gorkast okus je naringin, a smatra se da on regulira probavu. Vlaknastog je sadržaja regulira peristaltiku crijeva, djelue blago laksakivno i pomože pri uklanjanju štetnih produkata iz tijela
• pektin iz grejpa koristi se za sbižavanje povišenog kolesterola. Najveću količinu pektina sadržava bijela kožica ispod kore, pa nije preporučivo uklanjati taj dragocijeni dio. Sok od grejpa može regulirati probavu, ali zbog niske razine pektina ne može značajnije sudjelovati u snižavanju kolesterola.
• Crveni grejp sadržava nešto više vitamina C nego žuti, a sadrži i betakaroten koji se pretvara u vitamin A i štiti od infekcija
Izvor:
-Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar