nedjelja, 21. lipnja 2009.
Jagoda
Moderna jagoda, roda Fragaria dolazi iz amerike, a danas postoji više od 20 vrsti jagoda. Jagode sadrže mnoštvo antioksidanata - 1 šalica ima više od više od dnevne preporučene količine vitamina C. Bogatstvo flavonoida (kvercetin, kemferol) omogućuje sniženje razine lošeg kolesterola, a elagična kiselina (koju sadrži i drugo jagodičasto voće i neko orašasto voce) veže razne kancerogene tvari i na taj način može zaštiti od nastanka raka.
Prehrambena vrijednost
• Ne sadrži natrij(sol)
• Potpuno su bez masti
• Vrlo su niskokalorične, tako jedna šalica ima samo 50 kcal
• Jedna porcija od 8 jagoda srednje veličine ispunjava 140% dnevne potrebe za vitaminom C
• Sadrži dosta dijetalnih vlakana za koje je dokazano da smanjuju razinu kolesterola u krvi
• Preporučljivo je jesti jagode i špinat svaki dan kao pomoć u borbi protiv karcinoma i srčanih bolesti
• Trebaju ih izbjegavati osobe alergične na vrtne ili šumske jagode
• Listovi jagoda obiluju taninom koji se uspješno upotrebljavaju za liječenje proljeva, potiče mokrenje
• Jagode se koriste za njegu zuba. Sviježa jagoda odstranjuje neželjenu oboljenost od naših zubi, a do bjeline dolazimo žvakanjem nekoliko minuta.
• Šumske jagode sadrže treslovinu, flavonoide, eterična ulja i vitamin C, a koristi se za dezinfekciju usne šupljine
100 grama jagoda sadrži:
kalorija 33 kcal
vode 89,5 g
ukupno masti 0,4 g
kolesterol 0
natrij 0 mg
kalij 147 mg
ukupni ugljikohidrati 6,45 g
dijetalna vlakna 1,13 g
šećeri 5,32 g
proteini 0,82 g
kalcij 25 mg
željezo 0,96 mg
magnezij 15 mg
fosfor 30 mg
vitamin A bcar 49 mcg
vitamin C 64 mg
Izvor:
-Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar