nedjelja, 21. lipnja 2009.
Grožđe (vitis vinefera)
Grožđe je plod biljke koja se latinski naziva Vitis vinifera. Postoje razne sorte grožđa, a najčešće susrećemo grožđe od kojeg se priprema vino, stolno grožđe koje uglavnom koristimo za jelo u svježem obliku i osušeno grožđe(grožđice) koje je dobiveno prirodnim sušenjem grožđa
Prehrambena vrijednost
• Za grožđe je odavno poznato da čisti organizam te da potiče metabolizam upravozbog sadržaja vitamina i kiselina
• Ne može se zamrzavati
• Crno grožđe sadrži veću količinu željeza nego bijelo
• Sadržava veliku količinu šećera i to najviše u obliku fruktoze i glukoze
• 100 grama grožđa čini oko 12 bobica, odraslom čovjeku zadovoljava čak 18% dnevne potrebe za vitaminom C
• voćni šećer iz grođa razlikuje se od ostalih voćnih šećera po tome što ulazi u krvotok bez djelovanja sline, tako da je priljev energije vrlo brz.
100 grama grožda sadrži
kalorija 70 kcal
voda 81,1 g
ukupne masnoće 0,28 g
zasičene masnoće 0 g
kolesterol 0 mg
natrij 1,9 mg
kalij 192 mg
ukupno ugljikohidrata 16,1 g
dijetna vlakna 0,85 g
šećeri 15,25 g
proteini 0,68 g
kalcij 18 mg
fosfor 20 mg
željezo 1,4 mg
vitamin C 4,2 mg
vitamin A bcar 27 mcg
folna kiselina 5,4 mcg
biotin 1,5 mcg
Proizvodi od grožđa
• koristi se sirovo, suši se ili prerađuje u vino ili sok
• čovjek može popiti oko 1 gram alkohola na kilogram težine bez posljedica za zdravlje. Tako primljeni gram alkohola koji oksidira u tijelu oslobađa energiju od 7 cal, što znači da čovjek težine oko 80 kg i izložen fizičkim naporima dnevno može popiti jednu butelju vina(0,75 litara), uz normalnu prehranu. Za onog tko se ne izlaže fizičkom radu bit će dovoljno 0,3 litre vina, a za mladog čovjeka i žene 0,2 litre vina
• 1 litra vina oslobađa 600-1000 kalorija
• vino za objed pomaže u probavi jer njegove kiseline dostižu kiselost žuludčanog soka Ph 2,0-2,5
• ino ne sadržava značajne količine vitamina
• crno vino dobro je za zdravlje, ono, naime, kako su istraživanja pokazala smanjuje rizik od srčane bolesti
• vinski ocat-važan je za probavu i ubrzava izmjenu tvari iz organizma. Vžan je i za razgradnju masti i ugljikohidrata te pretvorbu bjelančevina. Sadrži dosta vitamina B5 i B2 . vinski ocat jača imunitet, i to ako se na tašte pije žličica octa razrijeđenog u vodi.
Izvor:
-www.plivazdravlje.hr
--Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar