nedjelja, 21. lipnja 2009.

Šipak



Prehrambena vrijednost

• Vrlo važan sastojak šipka je elaginska kiselina, koja ima protutumorski učinak, veže DNA molekulu u našim stanicama i štiti je od napada raznih karconogenih tvari. Smanjuje proizvodnju radikala kisika, lomove na genetičkom matrijalu.
• Plod je lagani astringent, tj. Sredstvo za stezanje i osvježavanje u tijeku povišene temperature i groznice
• Sok je bogat limunskom kiselinom
• Ekstrakt iz kore i korijena( alkaloidi i tanini) pokazali su aktivnost u spriječavanju rasta bakterija i virusa( posebno Herpes virusa i virusa side-HIV)
• Čaj od šipka jedan je od najčešćih čajeva u uporabi koje ima svako domaćinstvo.(čaj od šipka se koristi preventivno, ali i za čišćenje već nastalog pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru).

Izvor:
-
Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)

Nema komentara:

Objavi komentar