nedjelja, 21. lipnja 2009.
Urični artritis ili giht
Od gihta najčešće oboljevaju osobe u srednjoj životnoj dobi i to pretežno muškarci.
Urični artritis ili giht je reumatska bolest uzrokovana poremećajem «prometa» mokraćne kiseline u tijelu. Bolest karakterizira povećana količina mokraćne kiseline, te njzino smanjeno izlučivanje iz tijela, a zbog čega dolazi do zadržavanja mokraćne kiseline u krvi te taloženje u obliku soli na različitim mjestima u tijelu(najčešće u zglobovima,bubrezima).
Urični artritis je uglavnom nasljedna bolest-što neznači ako je u obitelji netko ima-da će te je i vi imati-već imate veću mogućnost njena nastanka(razvoja).
Ako imate povećanu količinu mokraćne kiseline u krvi ne znači istovremeno i sam bolest.
Mala i prolazna povećanja količine mokraćne kiselin u krvi najčešće je uzrokovana neprimjerenom hranom ili uzimanjem nekih lijekova.
Često se urični artritis kao bolest dugo vremena ne zamjećuje, iako već postoji povećano stvaranje mokraćne kiseline i njezino zadržavanje u tijelu. Najčešći se prvi znakovi uričnog artritisa javljaju tek nakon četrdesete godine života.
Mokraćna kiselina
Mokraćna kiselina je organski sastojak mokraće te konačan proizvod razgradnje purinskih tvari, a koje su sastavni dio bjelančevina u jezgri ljudskih stanica. Najveći dio mokraćne kiseline izlučuje se u bubrege te putem bubrega u mokraćnu, a manji dio se izlučuje putem crijeva. Mokraćna kiselina je otpadni proizvod, normalno se u krvi nalazi oko 3-4 mg-mokraćne kiseline.
Taloženje mokraćne kiseline u bubrezima(u obliku kristala)
Znamo da se mokraćna kiselina u najvećoj količini izlučuje putem bubrega,i normalno je da se dnevno izluči oko 0,5-1 gram mokraćne kiseline. Kod povećane količine mokraćne kiseline u tijelu, bubrezi u početku pojačano izlučuju mokraćnu kiselinu. Zbog toga u početku bolesti najčešće ne dolazi odmah i do znakova bolesti, iako ona postoji.Ali, kako je mokraćna kiselina teško topiva, dolazi do taloženja njenih kristala u obliku soli. Te onda ako se puno mokraćne kiseline taloži u bubrezima dolazi do štećenja bubrega(bubrezi više ne mogu uravnotežiti između povećanog stvaranja mokraćne kiseline i njezinog izlučivanja-te onda kao posljedica toga nastaje bubrežni pijesak i kamenac).
Taloženje kristala mokraćne kiselinie u zglobovima
Osim nastajanje kristala u bubrezima kod većine ljudi kristali mokraće se nakupljaju u zglobovima. Kristali se polagano talože te se nakon nekog dužeg perioda(oko 10 godina) postanu bolne ,a samim time i vidljive.
Upala zglobova
Kao posljedica nakupljene veće količine mokraćne kiseline nastaje upala zglobova. Najčešće mjesto taloženja kristala mokraćne kiseline jesu hrskavice u zglobovima. kada naslage kristala poveća i ošteti stanice sinovijske mebrane koja se nalazi između hrskavice zglobnih kostiju, dolazi do upale zglobova.
Simptomi nastajanja gihta su:jaka bol u jednom zglobu, a obićno se događa noću, ujutro nakon ustajanja. Zglob vrlo brzo otekne –vrlo je bolan, crven i topao, a bolesnik nekada može imati povišenu temperaturu.
Kod prvog napada gihta-uvijek boli jedan zglob-i ako se neliječi simptomi nestanu.al već drugi napadaj gihta(nemora napasti isti zglob) traje duže..i tako nizom napadaja ako se ne liječi nastaje teški giht-otečenost, ukočenost i izobličenje zglobova. I kao posljedica toga (nastajanja mokraćne kiseline) zglobovi trajno zadebljaju ili nataju kvrge(tofim)
Liječenje uričnog artritisa ili gihta
Kako bismo spriječili nastajanje mokraćne kiseline moramo raditi sljedeće:
1. smanjiti količinu hrane koja u sebi sadrži purin, masti i kolesterola.
2. ne uzimati alkohol-jer on smanjuje proces izlučivanje mokraćne kiseline iz našeg tijela
3. smanjiti konzumaciju kave, čokolade
4. ne jesti šparoge
5. Jesti što više jabuke(u njoj se nalaze tvari koje pospješuju izlučivanju mokraćne kiseline-preporuča se uzimati tijekom dana 1 kg jabuka)
6. možete piti čaj od breze(pospješuje izlučivanju mokraćne kiseline iz bubrega)
7. možete piti čaj od ružmarina(smiruje upalu zglobova)
8. možete u biljnoj ljekarni kupiti proizvod Basenpulver - Dr. Auer (cijena je oko 150-200 kuna)
9. ili uzimati lijekove koji Vam doktor preporuči(npr. ALOPURINOL)
10. Izbjegavati:
• Velike količine mesa, uključujući perad i posebno meso unutarnjih organa (jetra, bubrezi, itd.)
• Sardine, haringe, srdele
• Školjkaše
• Ekstrakte mesa i kvasca
• Velike količine mahunarki (npr. leće, graška i graha)
• Također koristite manje soli i pijte puno vode
• Šparoge
• Bilo koje masnoće(npr.svinjska mast)
• Jaje(žumanjak)
• Krumpir(u bilokojem obliku)
• Kikiriki
• Orasi
• Grpžđice
• Lješnjaci
• Bademi
• Čokoladu i gazirana pića
• Kečap,majoneza
• Bijeli kruh
Jesti:
• Mliječne proizvode-al ne s velikim udjelom masti
• Ribe(plave)
• Povrća
• Voće
• Od pića –sve vrste sokova u kojima je umjetno sladilo, čajevi
• Jesti crni ili graham intergalni kruh
• Mogu sve vrste začina-al sol triba minimalno do 2-3 gram dnevno.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Zanimljiv i informativan post, međutim zanima me što probati ako neke od ovih metoda ne djeluju, čitala sam i na drugim portalima o gihtu, točnije pisalo je koju dijetu koristiti kod gihta. poremećaj metabolizma
OdgovoriIzbriši