nedjelja, 21. lipnja 2009.

Naranča





Naranča je okrugli sočni plod drveta naranče s narančastom ili žutom korom te slatkim, sočnim mesom, podijeljenim na segmente koji mogu, ali i ne moraju sadržavati sjemenke. Najvjerojatnije potječe iz toplih krajeva jugoistočne Azije i južne Kine, a spominju se na početku kršćanske ere u indijskim i kineskim tekstovima. Naranču je vjerojatno poznavao i antički svijet jer se smatra da su mitske zlatne jabuke "Hesperidum mala" ustvari naranče.

Naranče su u Europu najvjerojatnije donijeli Arapi (u Španjolsku), a križari u Francusku.

Postoji više vrsta naranči, a razlikuju se u veličini, boji i kakvoći.



Prehrambena vrijednost
• jedna naranča sadržava dnevnu potrebu količinu vitamina C
• crvena naranča u sebi sadrži više šećara
• lipidi, biljna ulja i masti sadrže jedino sjemenke i kora
• gorkast okus plodova daju flavonoide, a oni su važni za održavanje elastičnost stijenke i krvnih žila
• 86% ukupnog sadržaja čini voda
• zbog kiselog sadržaja ima funkciju detoksifikacije
• jača obrambeni sustav našeg tijela
• pomaže i kod dijeta za mršavljenej, te smanjuje celulit
• olakšava apsorpciju minerala u probavnom sustavu, preporučuje se u slučajevima slabokrvnosti jer povećava apsorpciju željeza
• sadržava monoterpene, tvar iz skupine fitokemikalija, koji su potencijalno sredstvo u borbi protiv raka. Stoga je preporučljivo žvakati koru naranče, ali samo one kojoj znamo podrijetlo!!!
• Narančin sok sadržava najmanje 20 aminokiselina
• Sok od naranče bogat je kalijem, a siromašan natrijem, što je posebno značjno za osobe koje provode neslane dijetwe kod srčanih, bubrežnih bolesti te povišenog tlaka
• Od ostalih minerala sadrži i kalcij, fosfor, magnezij, sumpor, željezo, cink, mangan, brom, flour, sumpor bakar
• U tragovima sadrži nikal, krom, silicij, aluminij, stroncij, titan

100 grama naranče sadrži :

kalorija 45 kcal
voda 85, 7 g
ukupna mast 0,2 g
zasićene masnoće 0
kolesterol 0
kalij 124-197 mg
natrij 1,4 mg
ukupni ugljikohidrati 9,19 mg
dijetalna vlakna 2,2 g
šećeri 6,99 g
proteini 1 g
vitamin A bcar 90 mcg
vitamin C 50 mg
folna kiselina 24 mcg
željezo 0,6 mg
kalcij 42 mg

Izvori: -Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)
-www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar