Smatra se da je europska šljiva otkrivena prije dvije tisuće godina, na području oko Kaspijskog mora. Već u doba Rimskog carstva, bilo je poznato više od 300 vrsta europskih šljiva. Svoj put preko Atlanskog oceana šljive su prevalile u društvu hodočasnika te su ih oni uveli u američke jelovnike u 17. stoljeću.
Iako japanske šljive potječu iz Kine, ime su dobile po zemlji u kojoj su kultivirane i razvijane. Danas su najveći proizvođači šljiva SAD, Rusija, Kina i Rumunjska.
Prehrambena vrijednost • Šljiva je vrsta voća koja raste na drvetu, ima okrugli ili ovalni plod. Plave, crvene ili žute je boje (ovisno o vrsti). Meso ploda je slatko, žućkaste boje s košticom u sredini. • Šljiva je izvor bogat vlaknima i vitaminom C, a siromašne solju i masnoćama • Esencijelne aminokiseline ne sadrže • Sadrži veću količinu floura • Sadržava nešto željeza i kalcija • Šljiva se također može usušiti i konzumirati kao takva
100 grama šljiva sadrži kalorija
45 kcal vode 87,1 g ukupne masnoće 0,12 g kolesterol 0 mg natrij 0 mg kalij 175mg ukupni ugljikohidrati 10,2 g dijetalna vlakna 1,8 g šećeri 8,4 g proteini 0,5 g vitamin C 12 mg kalcij 4 mg željezo 0,2 mg magnezij 3,5 g
Izvor:
-Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)
-www.gastro.hr
Nema komentara:
Objavi komentar