nedjelja, 21. lipnja 2009.
Kruška
Prehrambena vrijednost
• čak 55-60% svjetske proizvodnje kruške pojede sviježe, a konzumacija krušaka je lagano poraslo od 1980 godine. Preostale količine 40-45% pojedu se u sušenom ili konzerviranom obliku, te popije u soku.
• Dobar izvor vlakana, tako da jedna srednja kruška sadrži čak 16% vlakana što ga naše tijelo treba svaki dan
• Nije je potrebno guliti jer je njezina nježna i lako probavljiva koža odličan izvor vlakana.
• Sadržava značajnu količinu vitamina C
• Ne sadržava značajniju količinu drugih vitamina i minerala, osim kalija nego ih treba pamptiti kao dobar izvor dijetalnih vlakana
• Kao većina drugog voća i povrća, niskokalorične su, ne sadrže masnoće, kolesterol niti natrij. Prehrana bogata natrijem može biti važan faktor u nastanku osteoporoze, što kod kruške nije slučaj
• Iako boja kore varira od zelene, preko žute, crvene i do smeđe, ne postoje značajnije razlike u sastavu, osim što neke vrste sadrže više šećera. Riječ je uglavnom o fruktozi. Uimske kruške bogatije su levulozom, što je značajno u prehrani dijabetičara. Levuloza je jedan od najslađih šećera, a nalazi se u najvećoj količini u kruški.
• Kora kruške sadrži tvar sličnu antibiotiku, poznatu pod imenom floretin, a on se nalazi još u kori jabuke
• Sjemenke sadrže cijanogeničke glukozide, pa su toksične ako se jedu u velikim količinama.
kako je najbolje kupiti kruške
Razlike među sortama su poprilične, ali par općih pravila vrijedi kod izbora. Kruške su osjetljive i zato je najbolje kupiti «zelene» kruške i pustiti ih da dozriju kod kuće jer tako možemo biti sigurni da nisu ubrane prekasno. Najbolje ih je staviti u papirnatu vrećicu. Jako tvrde kruške možda trebaju i do 10 dana, dok će omanje zelene će dozrjeti i za dan, dva. U svakom slučaju treba provjeravati «napredak»
Treba izabrati tvrde kruške ako ih ne namjeravamo pojesti za dan, dva. Zrele kruške imaju malo mekši dio oko peteljke kad se lagano pritisne. Na donjem dijelu ne smiju biti mekane jer to obično ukazuje da su iznutra trule. Zrele kruške treba držati u frižideru.
Izvor:
-Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar