Limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izboji i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastu ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva. Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali općenito nasadi se uzgajaju radi dobivanja plodova.
Prehrambene vrijednosti
• Nije ga poželjno čuvati u hladioniku jer se tako ne može u potpunosti razviti njegova aroma, a i kora potamni
• Izvrsno je sredstvo za čišćenje organizma, a u svrhu najboje ga je popiti ujutro
• Može biti upotrebljen i kao antibakterijsko sredstvo, protiv tifusa, dizenterije ili kolere. Limunov sok čisti probavni sustav od glista
• Jedna čaša limunova soka zadovoljava naše potrebe za vitaminom C
• Sok je poželjno popiti odmah nakon cijeđenja jer se neki vitamini stajanjem gube(poput vitamina C-koji je termolabilan)
• Nije bogat vitaminom A, iako bi se na to moglo pomisliti zbog njegove žute boje
• Upotrebljava se i za poticanje mokrenja(diuretik)
• Sok od limuna koristi se protiv ozeblina, i to u kombinaciji s maslinovim uljem
• Služi i za liječenje akni, masne kože i bradavice
-Tina Ivković-Balja, dr.(knjiga- Zdravlje u voću)
-http://hr.wikipedia.org/
Nema komentara:
Objavi komentar